Jeg fik en forårslun fredag aften 2 flotte torsk, fanget direkte fra kysten på Fyn.

Jeg var ellers af den opfattelse, at det er enddog meget svært at finde torsk i både lille- og storebælt, da manglen på samme ofte er et emne på diverse fiske-fora på Facebook. Derfor blev min nysgerrighed vakt, da en anden lystfisker, den garvede Ulrik Jeppesen, over et par dage smed billeder af fine torsk på Facebook, fanget om aftenen på molerne ved Nyborg.

Jeg spurgte forsigtigt ind til, hvordan han gik til fiskeriet derude, idet jeg godt selv ville prøve kræfter med kysttorsk fiskeriet. Der gik ikke længe, før den gode Ulrik svarede med udførlige oplysninger. Jeg takkede og begyndte at planlægge min tur, men blev afbrudt af en besked;

“Jeg tager måske en time ved broen i aften.. ;-).”

Det er altså god stil af Ulrik!

Et par timer senere stod vi på P-pladsen ved lavbroen, og fiskeriet kunne begynde. Vi var bestemt ikke alene derude på spidsen af stenmolen. Vi fandt et lille hul i perlerækken af hornfiske-fiskere, og prøvede lidt her – men jeg kunne godt mærke på Ulrik, at vi ikke stod optimalt til torskefiskeriet.

Som skumringen indfandt sig, og flere og flere pakkede deres bugnende hornfisketasker sammen, gav det plads på den nordlige side, som passede godt til den sydgående strøm. Ulrik fortalte mig om hvordan han affisker bunden med den lille 10g jig med gummi-minnow, men det er noget lettere sagt end gjort :-). I hvert fald fik jeg masser af bund og grøde, og havde mildt sagt svært ved at styre den lille fyr ude i strømmen. Ulrik begyndte nu at få hug – torskene var kommet ind. Der gik ikke længe, før han havde 3 på land – den ene rigtig pæn – og med dem i spanden, brugte han lidt tid på at få mig og min teknik “i gear”. I mellemtiden valgte den pæne torsk at springe fra spanden og ud i friheden, 2 meter ned mellem stenene på molen. Vi måtte ud i en større redningsaktion med stang, pirk, pandelampe, et langt fangstnet og en hel masse held, så torsken kunne komme tilbage i spanden. Jeg er godt tilfreds med, at vi på det tidpunkt var alene tilbage på molen – det har været et kønt syn :-).

Vi genoptog fiskeriet, og jeg kunne nu mærke, at jeg begyndte at fange fiskemetoden på spottet. Det gav pote – under en jigbevægelse gav det et tungt sug i jiggen derude, og en forrygende fight kunne begynde. Der er godt med kræfter og spræl i en torsk på 3-4kg i det lave vand, og jeg måtte gøre mig store anstrengelser for at holde den fra at gå i de store tangskove ved bunden på vej ind. Ulrik nettede den sikkert derude i mørket, vi fik den på land, og jeg kunne nu mærke i hele kroppen, at jeg lige havde fanget en kysttorsk i den absolut pæne ende. Hvem sagde der ikke kunne fanges torsk fra kysten i Storebælt?!

Anders med sin debut-kysttorsk

Anders med sin debut-kysttorsk

Jeg fik en mindre torsk mere, inden vi efter en fyraftensøl og lidt hyggesnak pakkede grejet og fiskene sammen, og begav os tilbage.

Refleksion

Jeg er på ingen måde en erfaren lystfisker. Tværtimod. Jeg blev først bidt af det sidste år, især af kystfiskeriet efter havørred, da jeg fik foræret et begynder spinnesæt i fars dag gave. Jeg har siden støvsuget internettet og litteraturen for metoder, teori, praktik, meteorologi, geografi, ammestuesnak, voodo, heksekunst mv. i mine bestræbelser på at finde og fange fiskene på kysten. Jeg har brugt enhver lejlighed til at trække i mine waders. Jeg har da også fanget fisk, men uden rigtig at lure “koden”. Jeg må bare sige, at det er folk som Ulrik og ikke mindst de erfarne medlemmer i fiskeklubben jeg er medlem af, der generøst deler ud af dyrebar erfaring – der flytter noget. Min oplevelse sammen med Ulrik denne aften på molen tror jeg aldrig jeg glemmer – og jeg vil bestræbe mig på, at huske at dele mine erfaringer og teknikker med andre, efterhånden som jeg får knækket koden til fiskeriet langs vores skønne kyster.

Hermed en opfordring til alle der går derude og måske synes de ikke rigtig kan få det til at spille – bliv ved, og find dig et et netværk af andre fiskere at sparre med. En fiskeklub er et eksempel – så kig endelig forbi en dag, til en kop kaffe og en hyggesnak :-).

PS.: En lille ting jeg bemærkede derude – som der naturligvis ikke er empiri i – var at torskene kom ind, da fiskeriet efter hornfisk døede ud. Det vil jeg lige holde lidt øje med næste gang :-).