Lørdag 21/5 2017 var jeg på kursus i aflæsning af kysten hos SeaTroutGuideFyn ved Niklas Albrechtsen.

For et års tid siden blev jeg gevaldigt bidt at kystfiskeri – især jagten på den flotte havørred.
Nulture har der været mange af, så for at få gjort mit fiskeri mere effektivt, tog jeg på dette kusus.

Dagen startede på Helnæs kl 07:00, lige efter dæmningen. Kurset var udsolgt, så vi var 8 deltagere. En kvinde og syv mænd, fluefiskere og spinfiskere fra Nordjylland, Sjælland og Fyn. Vi faldt hurtigt i snak om vores fælles passion, og Niklas bød velkommen og gav en briefing om dagens indhold.
Vi startede med at gå en tur op i bakkerne, så vi kunne se stranden fra oven. Her fortalte Niklas om den kystnære havørreds adfærd, og om det han kalder for 20% og 80% fiskepladser. Disse teorier er rigtig spændende og lærerige, og man får et helt nyt syn på stranden og på hvilke pladser der giver god mening at fiske af først.
Efter en god gåtur over bakkerne med masse af lærerrig info fra vores guide Niklas, kom vi ned på standen og skulle fiske på turen tilbage til P-pladsen. Vinden var hård, men der blev fisket og prøvet nye tricks af – dog uden fangster.

Herefter tog vi til en anden plads på Helnæs. Et rigtig skønt sted, hvor der var nye forhold at lære om og mere læ for vinden.
Igen kunne vi tage en gåtur og se strandens forhold fra oven. Det var især sjovt at se andre lystfiskere deroppe fra, som tydeligvis ikke havde været på dette kursus ;o)
Her kom vi også ned på stranden igen og kunne fiske tilbage til bilerne. Der var nogen fantastiske pladser her, og der begyndte også at komme hug og flere fangede hornfisk, men ingen havørreder endnu.
Da vi kom tilbage til bilerne, var det tid til madpakkerne. Her spiste vi frokost, mens Niklas kom med gode råd og vi kunne stille spørgsmål.
Pga. vinden valgte vi herefter at blive ved denne strand. Der var et område med stensætninger, ålegræs og andre ting som vi lærte at aflæse.
Derefter skulle alle de nye ideer og tricks prøves af. Efter ca. 5 minutters fiskeri fik jeg en meget livlig fin lille havørred, og en anden fra holdet fik en få minutter efter. Det var en helt fantastisk følelse, at gøre sig rigtig umage med sit valg af fiskeplads og fisketeknik og så hurtigt få gevinst.

Kurset varede fra kl 07:00 til kl 13:00 og kan stærkt anbefales, hvis man føler man kan optimere sit fiskeri men ikke ved hvordan.
Om man er flue- eller spinfisker, ung eller ældre, mand eller kvinde, så kan man være med her. Niklas er super god til at lære fra sig og få alle med. Når der er frit fiskeri, kommer han rundt og ser til alle og giver gode råd.

Med alt det nye som er lært på dette kursus, og med alle de gode råd og viden som jeg har får på vores klubaftener, er jeg sikker på at der bliver længere imellem mine nulture.

Niklas er også medlem af vores skønne fiskeklub her.

Knæk og Bræk – Mads Thingholm